37οι ΔΙΚΤΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – Κυριακή 6 Αυγούστου

37οι ΔΙΚΤΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΨΥΧΡΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΩΡΑ 17:00

24ος ΓΥΡΟΣ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 23.920μ.
1500μ. μαθητών γυμνασίου
700μ. μαθητών δημοτικού
50μ. παιδιά νηπιαγωγείου

ΕΠΑΘΛΑ: Κύπελλο-Μετάλλιο στους τρεις πρώτους νικητές-τριες, κάθε αγωνίσματος Μετάλλιο-Δίπλωμα & Φανέλα για όλους τους συμμετέχοντες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ (23.920 μ):
Ανδρών Γενικής, Γυναικών Γενικής, Βετεράνων 40-49, 50-59, 60+, Εφήβων 17-19, Βετεράνισσες 40+. Θα βραβευθούν ο 1ος Αθλητής-τρια Δημότες Οροπεδίου Λασιθίου.

Σήμανση ανά 1000μ.

ΟΡΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: 3 ώρες

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Όλοι οι αθλητές μετέχουν με δική τους ιατρική ευθύνη.
Θα προσφερθεί γεύμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψυχρού.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΔΙΚΤΑΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 23.920μ.: ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
https://results.chronolog.gr/registration.aspx…

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 10 ευρώ (Μόνο στα 23.920μ).
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6165-127982-792, IBAN: CRS.12370434

ΜΑΘΗΤΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: 2 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ (ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΗΔΕΜΟΝΑ)

ΜΕΤΑΒΑΣΗ: Με πούλμαν από Ηράκλειο (πλ. Ελευθερίας – Άγαλμα Βενιζέλου), Αναχώρηση, Κυριακή στις 14:00. Επιστροφή με ώρα αναχώρησης από Ψυχρό στις 22:30, Κρατήσεις θέσεων στο πούλμαν ΜΟΝΟ τηλεφωνικώς στο 6972865015.

ΡΕΚΟΡ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΓΥΡΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ El Aarfaoui Abdellatif (Μαρόκο) 01:22:56 από το 2015.

Εμπειρική ανάλυση, προτάσεις και τακτική αγώνα

Για το συγκεκριμένο αγώνα (όπως και γενικά για όλους) είναι σημαντικό να κυριαρχήσει η γνώση και η λογική, και να αποφευχθεί η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας.
Για την εφαρμογή μια επιτυχημένης αγωνιστικής τακτικής χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σύνεση.
Το κυριότερο πρόβλημα για όλους τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο αγώνα είναι το υψόμετρο (880 μέτρα).
Ο οργανισμός του κάθε αθλητή για να προσαρμοστεί αναπνευστικά στον αγώνα σε τέτοια υψόμετρα χρειάζεται από 40΄ έως μια ώρα.
Ο ρυθμός πρέπει να είναι λίγο πιο αργός από το μέσο ρυθμό του αγώνα μέχρι το 10ο χιλιόμετρο.
Το σημαντικότερο και συνάμα δυσκολότερο 5άρι είναι το πρώτο γιατί έχει συνεχείς ανηφόρες και κατηφόρες και χρειαζόμαστε προσαρμογές μυϊκές και αναπνευστικές.
Τις ανηφόρες δεν πρέπει να τις ανεβαίνουμε γρήγορα, γιατί ανεβάζουμε παλμούς και καταναλώνουμε πολύ γλυκογόνο και ενέργεια που θα μας χρειαστούν αργότερα. Το κέρδος άλλωστε είναι μηδαμινό σε σχέση με την καταπόνηση που θα υποστούμε.
Στις ανηφόρες τρέχουμε γλυκά και σταθερά – όχι πιεστικά – και δεν κάνουμε «αλλαγές» στο ρυθμό μας. Να θυμάστε ότι στις ανηφόρες ρίχνουμε τα σώμα μας ελαφρώς μπροστά, κάνουμε μικρότερα και γρηγορότερα βήματα, ενώ «δουλεύουμε» περισσότερο τα χέρια μας δίνοντας επιπλέον ώθηση στην κίνησή μας.
Το δεύτερο 5άρι μπορεί να μην έχει ανηφόρες, πρέπει όμως να «κρατηθούμε» για να προσαρμοστούμε στο υψόμετρο και στη ζέστη.
Είναι γνωστό ότι και η ζέστη μας καταπονεί γι’ αυτό πίνουμε νερό, φοράμε καπέλο και δεν πάμε γρήγορα.
Ο αγώνας «ξεκινά» για όλους από το 10ο χιλιόμετρο και γι’ αυτό στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να έχουμε δύναμη.
Μετά το 10ο χιλιόμετρο μπαίνουμε αμέσως στο μέσο ρυθμό του αγώνα και ανεβαίνουμε σταδιακά σε ταχύτητα γιατί η διαδρομή από εκεί και μετά είναι όλο ευθεία.
Στη διαδρομή υπάρχει ένα νεκρό σημείο που οι παλιοί αθλητές το ονομάζουν «άγονη γραμμή» και το οποίο αρχίζει από τη μονή Βιδιανής (Χώνος) στο 17ο χιλιόμετρο και τελειώνει στο 20ο χιλιόμετρο στο «Κάτω Μετόχι». Για να το ξεπεράσομε πιο ανώδυνα, κόβουμε λίγο ρυθμό.
Στο 21,300 χιλιόμετρο στον Άγιο Χαράλαμπο είναι το δυσκολότερο σημείο του αγώνα . Ξεκινά μια ανηφόρα 500 μέτρα με μεγάλη κλίση που μοιάζει με Γολγοθά. Προτείνω στους πρώτους να την ανέβουν όσο πιο γλυκά μπορούν για να μη χάσουν δυνάμεις.
Στους αθλητές με επίδοση από τις δύο ώρες και πάνω προτείνω από τη μέση της ανηφόρας και μετά να κάνουν γρήγορο βάδην και να μην προσπαθήσουν να την τρέξουν σε όλο το μήκος της.
Μένουν τα τελευταία δύο χιλιόμετρα με ελαφρά κατηφορική κλίση τα οποία πρέπει να είναι τα πιο γρήγορα μας στον αγώνα. Όσο χρόνο έχουμε χάσει στην ανηφόρα ,μπορούμε να τον κερδίσουμε στο διπλάσιο σε εκείνο το σημείο.
Εύχομαι τα γραφόμενα μου και η ανάλυση του αγώνα να είναι χρήσιμα. Είναι απόσταγμα εμπειρίας και μελέτης για τον συγκεκριμένο αγώνα και βασίζονται σε στοιχεία που έχω συγκεντρώσει από το ξεκίνημά του (1993) μέχρι σήμερα, και αφορούν σε όλα τα επίπεδα αθλητών που έχουν λάβει μέρος.
Οφείλω να επισημάνω ότι πολλοί καλοί και γρήγοροι αθλητές που δεν ακολούθησαν σωστή τακτική («έφυγαν» γρήγορα) δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει λοιπόν να επαναληφθούν τέτοια λάθη γιατί το υψόμετρο τιμωρεί.
Όσον αφορά στον γράφοντα του κειμένου, θα είμαι παρόν στον αγώνα, προσπαθώντας εάν μπορέσω, να πάω λίγο καλύτερα από την περυσινή μου επίδοση (2:16:07) – ίδωμεν!
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στους διοργανωτές και καλό τερματισμό σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες.

Υ.Γ «Το να επιθυμείς να γίνεις κάποιος άλλος είναι σα να χαραμίζεις αυτό που είσαι. Ο σεβασμός προς όλους τους αθλητές είναι αρετή».
Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, υγεία, χαρά, είναι ποιότητα ζωής και μοναδικές, αξέχαστες στιγμές.
Καλό αγώνα φίλοι μου καλοί!

Στέφανος Αντωνάκης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

  • Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα

Τα σχόλια σας

comments

Leave a Comment


8 + 1 =

Email
Print
WP Socializer Aakash Web