Ενημέρωση σχετικά με την έγκριση της Ε.Ο.Π. για τη διεξαγωγή αγώνων ποδηλασίας

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες σχετικά με αγώνες ποδηλασίας που διεξάγονται χωρίς την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, αναφέρουμε τα εξής:

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π.) αποτελεί, ως γνωστόν, την υπέρτατη αθλητική αρχή για τα αθλήματα της ποδηλασίας στην Ελλάδα και είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και αρμόδια, κατόπιν και της χορήγησης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του Υπουργού Αθλητισμού, για την καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση των αθλημάτων της ποδηλασίας σε όλη τη χώρα και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας μας για τα αθλήματα αυτά μέσω συμμετοχής της σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς φορείς ποδηλασίας (U.C.I., U.E.C., B.C.U.).

Υπό την ιδιότητά της αυτή η Ε.Ο.Π. καταρτίζει, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της, Εθνικό Αγωνιστικό Πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι αγώνες που έχει εγκριθεί η διεξαγωγή τους από την Ε.Ο.Π. και συγκεκριμένα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και Κύπελλα, που διοργανώνει αποκλειστικά και μόνο η Ε.Ο.Π., τα τοπικά πρωταθλήματα, που διοργανώνονται από τοπικές ενώσεις και επιτροπές, και οι διασυλλογικοί αγώνες, που διοργανώνονται από σωματεία-μέλη της Ε.Ο.Π., ενδεχομένως δε και διεθνείς αγώνες αλλά και αγώνες που διοργανώνονται από ανεξάρτητους φορείς.

Κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Π. και με γνώμονα την ανάπτυξη του σωματειακού αθλητισμού και την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων αθλητών στα σωματεία-μέλη της Ε.Ο.Π., που δύνανται ανάλογα με τις συμμετοχές τους να λαμβάνουν και κρατικές επιχορηγήσεις, οι τυχόν ανεξάρτητοι φορείς (εκτός των σωματείων-μελών και των τοπικών ενώσεων και επιτροπών) που επιθυμούν να οργανώσουν αγώνα ποδηλασίας εντός της επικράτειας, πρέπει να συνοδεύουν την αίτησή τους στην Ε.Ο.Π. και από παράβολο ύψους 500 ευρώ, εκτός αν ο αγώνας συνδιοργανώνεται με κάποιο σωματείο-μέλος της Ε.Ο.Π., οπότε δεν απαιτείται η προσκόμιση παραβόλου.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή αθλητών ποδηλασίας σε αγώνες που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ο.Π. είναι αφ’ ενός ότι μόνο από τους αγώνες αυτούς είναι δυνατή η συγκομιδή βαθμών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (U.C.I.) που είναι απαραίτητοι για τη συγκρότηση των Εθνικών Ομάδων και την εκπροσώπηση της χώρας μας στο εξωτερικό και αφ’ ετέρου ότι η Ε.Ο.Π. ασφαλίζει τους αθλητές που συμμετέχουν στους εγκεκριμένους από αυτήν αγώνες, έχοντας πετύχει πολύ ευνοϊκή συμφωνία για τυχόν τραυματισμούς και φθορά αθλητικού υλικού κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων.

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και τους Κανονισμούς Ποδηλασίας της Ε.Ο.Π., που έχουν εγκριθεί και από τον αρμόδιο Υπουργό Αθλητισμού, κανένας αγώνας ποδηλασίας δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί στην ελληνική επικράτεια χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Ε.Ο.Π., η οποία εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερόμενου φορέα εφ’ όσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για τους αγώνες ποδηλασίας που διεξάγονται στις οδούς απαιτείται σχετική άδεια από τις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις ή Διευθύνσεις Τροχαίας, η οποία δίνεται μόνο κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ε.Ο.Π. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις αυτές του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και με ποινή απαγόρευσης διοργάνωσης αγώνων για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) ετών από την ημερομηνία παράβασης.

Ευελπιστούμε ότι όλοι όσοι αγαπούν την ποδηλασία και προσφέρουν καθημερινά με τον δικό τους τρόπο για την ανάπτυξη και διάδοσή της θα συμμορφωθούν με όλα τα παραπάνω, θα αντιληφθούν ότι η προσχώρηση νέων αθλητών στα ήδη υφιστάμενα σωματεία-μέλη της Ε.Ο.Π. ή σε νέα σωματεία που θα ενταχθούν στην Ε.Ο.Π. μπορεί να αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για όλους και θα βοηθήσουν την Ε.Ο.Π., ως έχουσα την ειδική τεχνογνωσία, να συντονίσει τις προσπάθειες όλων για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους αθλητές στο άθλημα και να φέρουμε ακόμα πιο σημαντικές επιτυχίες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

Τα σχόλια σας

comments

Leave a Comment


3 + = 12

Email
Print
WP Socializer Aakash Web