Κάθε αρχή… και εύκολη

www.bikesports.gr

Tο φθινόπωρο έχει µπει πια για τα καλά και έχουµε εγκλιµατιστεί στα εργασιακά µας περιβάλλοντα, εν ολίγοις, έχουµε µπει για τα καλά στη ρουτίνα της χειµερινής σεζόν που είναι προ των πυλών.

Το µόνο πράγµα ίσως που δεν έχουµε καταφέρει ακόµα, είναι να επιστρέψουµε ολοκληρωτικά στη δροµική µας δραστηριότητα. Από τη µία πλευρά οι υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν κατά την απουσία των διακοπών, από την άλλη οι κοινωνικές µας υποχρεώσεις που και αυτές έµειναν πίσω όσο λείπαµε, οι προτεραιότητες – οικογενειακές ή εργασιακές – που διεκδικούν ένα µεγάλο µερίδιο του χρόνου µας, φέρνει αρκετούς από εµάς τους δροµείς να βιώνουµε ένα δροµικό λίµπο, ένα «σταµάτα – ξεκίνα», το οποίο µας εµποδίζει να ευχαριστηθούµε το χόµπι µας και µας κρατά µε ένα αίσθηµα ανικανοποίητου, ότι θα µπορούσαµε να έχουµε κάνει κάτι παραπάνω. Υπάρχουν βέβαια τρόποι να επιστρέψουµε, και λίγο – πολύ όλοι τους ξέρουµε, τους έχουµε στο νου µας, απλά καµία φορά δυσκολευόµαστε λίγο να τους εφαρµόσουµε. Ας δούµε λοιπόν τι µπορούµε να κάνουµε για να είναι η επιστροφή µας στα χιλιόµετρα οµαλή, χαρούµενη και προπαντός εύκολη!

Όλα είναι πιο ωραία µε παρέα

Ίσως η πιο σηµαντική παράµετρος του δροµέα, είναι η παρέα. Οι φίλοι που µαζί τους έχουµε χαρεί, έχουµε πονέσει, έχουµε βοηθήσει και έχουµε βοηθηθεί από αυτούς, σε προπονήσεις, σε αγώνες, ακόµα και εκτός δροµικής δραστηριότητας. Οι φίλοι. Αυτοί οι πολύτιµοι αρωγοί της ενίοτε πεσµένης µας διάθεσης, οι υποκινητές των πιο εξωπραγµατικών µας στόχων, είναι ο νούµερο ένα παράγοντας που θα µας φέρει πίσω στο στίβο, στην άσφαλτο, στα βουνίσια µονοπάτια. Η αναζήτηση της χειµωνιάτικης δροµικής µας παρέας και η εκ νέου σύνταξή της, θα δώσει σε πολλούς από µας ισχυρό κίνητρο για να µπούµε πάλι στο δροµικό µας πρόγραµµα. Είναι σίγουρο πως όσο τους έχουµε ανάγκη εµείς άλλο τόσο µας έχουν ανάγκη και εκείνοι. Οι δεσµοί, οι συζητήσεις και οι προπονήσεις είναι πια πολύ δυνατές ανάµεσα στους ανθρώπους που µοιράζονται χρόνια ένα στίβο, µια διαδροµή, ένα µονοπάτι. Γι’αυτό, µη χάνουµε πολύτιµο χρόνο, ας αναζητήσουµε τα φιλαράκια µας και η «επανένταξή» µας θα γίνει παιχνίδι.

Το κίνητρο των στόχων

Όσοι από µας δεν κράτησαν χαρακτήρα και δεν είναι ήδη σε δροµική τροχιά που θα τους φέρει κοντά στο Μαραθώνιο της Αθήνας στις αρχές του Νοέµβρη, αλλά προτίµησαν να απολαύσουν περισσότερο την καλοκαιρινή ραστώνη, τα παιχνίδια µε τη θάλασσα, ή απλά να κάνουν ένα διάλειµµα από τα αθλητικά παπούτσια και τα χρονόµετρα, ίσως δυσκολευτούν λίγο περισσότερο να ξεκινήσουν να τρέχουν. Όλοι εµείς που µείναµε λίγο πίσω, που «τεµπελιάσαµε» µέσα στο καλοκαίρι, έχουµε ένα ισχυρότατο κίνητρο που θα µας βοηθήσει µε οµαλό και σταδιακό τρόπο να ξεκινήσουµε να τρέχουµε. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Καλεντάρι. Είναι σίγουρο πως όλοι εµείς που τρέχουµε, θέλουµε να παίρνουµε µέρος στους αγώνες για να βλέπουµε τους κόπους µας να ανταµείβονται, να βλέπουµε πόσο έχουµε βελτιωθεί από τότε που δεν τρέχαµε ή από προηγούµενες χρονιές, ή µόνο και µόνο για τη χαρά της συµµετοχής. Το Καλεντάρι των αγώνων λοιπόν, µας προσφέρει ένα πρώτης τάξεως κίνητρο, να προγραµµατίσουµε µελλοντικές συµµετοχές µας σε αγώνες, δίνοντας πάντα στον εαυτό µας το χρονικό περιθώριο να προετοιµαστούµε αρκετά και σωστά. Από τη στιγµή που θα επιλέξουµε τον αµέσως επόµενο αγώνα µας, οι ώρες για την επιστροφή µας στη δροµική µας δραστηριότητα, αρχίζουν να µετρούν αντίστροφα. Από τη στιγµή που θέτουµε το στόχο, το σύµπαν συνωµοτεί ώστε να γυρίσουµε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο στίβο. Προγράµµατα διαµορφώνονται, χρόνος εξοικονοµείται, και χωρίς καλά – καλά να το καταλάβουµε, βρισκόµαστε πάλι στη γνωστή µας δροµική τροχιά. Μικρός ή µεγάλος, ο επερχόµενος αγώνας, µας δίνει την ώθηση να δέσουµε τα κορδόνια µας, να µηδενίσουµε τα ρολόγια µας και να αγκαλιάσουµε για άλλη µια φορά την αγαπηµένη µας δροµική δραστηριότητα.

Νέα εποχή, καινούριος εξοπλισµός

Κι όµως, µπορεί να σας φανεί λιγάκι υπερβολικό έως αστείο, αλλά πόσοι από µας δεν έχουµε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια δροµικά «πλύνε – βάλε» ρουχαλάκια µας; Παρότι πολλά από αυτά µας θυµίζουν συµµετοχές σε αγώνες, τερµατισµούς, και πολλά άλλα, µερικές φορές οι αναµνήσεις ξεθωριάζουν µαζί µε τα χρώµατα των ρούχων. Έρχεται λοιπόν ο καιρός για ανανέωση, και ποια καλύτερη εποχή από τώρα που όλα ξεκινούν από την αρχή; Νέοι στόχοι, νέες εµφανίσεις, κολάν, µακριά, κοντά, τεχνικά µπλουζάκια, καινούρια – απάτητα – παπούτσια και αν ο προϋπολογισµός µας το επιτρέπει ακόµα και καινούρια ρολόγια, µε άπειρες νέες εφαρµογές για να εξερευνήσουµε. Μια ανανέωση δεν έκανε ποτέ κακό σε κανένα!

Εµπλουτίζοντας το πρόγραµµα

Στην προσπάθειά µας να κάνουµε όλο και πιο πολλά χιλιόµετρα, να γίνουµε όλο και πιο γρήγοροι, να δοκιµάσουµε διαφορετικές µορφές προπόνησης, αµελούµε πολλές φορές, το άλλο µισό της προπόνησης που θα φέρει το σώµα µας σε ισορροπία ώστε να έχουµε τη δύναµη αλλά και τη δυνατότητα να είµαστε υγιείς δροµείς. Η ενδυνάµωση είναι ένα σηµαντικό κοµµάτι της σωµατικής µας αρτιότητας, και τώρα που ξεκινάµε πάλι να τρέχουµε, καλό είναι να τη συµπεριλάβουµε στο αθλητικό µας πρόγραµµα. Γυµναστήριο, προπόνηση µε βάρη ή άλλα όργανα γυµναστικής, ή ακόµα και ενδυνάµωση στο σπίτι µε τον κατάλληλο εξοπλισµό, είναι απαραίτητα στοιχεία της ενίσχυσης της δροµικής µας ικανότητας. Βρείτε τι σας ταιριάζει και εντάξτε το στην αθλητική σας δραστηριότητα, τα αποτελέσµατα θα σας ενθουσιάσουν!

Είναι πράγµατι µερικές φορές λίγο δύσκολο να κάνεις reset and restart, όσο και αν αγαπάς κάποια πράγµατα ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην αρχή. Όµως για όλους εµάς που το τρέξιµο είναι στη φύση µας, είναι αναπόσπαστο κοµµάτι του εαυτού µας, πάντα υπάρχουν τρόποι να γυρίζουµε σε αυτό, ειδικά όταν υπάρχουν και βοηθητικοί τρόποι να µας βάλουν πάλι σε δροµική τροχιά. Επιλέξτε ποιον σας ταιριάζει ή εφαρµόστε τους όλους µαζί, και αυτό θα είναι η αρχή µιας όµορφης και ανταποδοτικής δροµικής χρονιάς!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

  • Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα

Τα σχόλια σας

comments

Leave a Comment


4 + = 10

Email
Print
WP Socializer Aakash Web