7ο Wood Water Wild festival – 6ος αγώνας ορεινής ποδηλασίας MTB Race – Σκαπτή Ύλη

sitelogohome

Ο Σύλλογος ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ διοργανώνει τη Κυριακή 14 Ιουνίου και ώρα 10.00, τον 6ο αγώνα ορεινής ποδηλασίας με την ονομασία MTB Race – Σκαπτή Ύλη, στο πλαίσιο του 7ου Wood Water Wild festival. Η ονομασία Σκαπτή Ύλη προέρχεται από την περιοχή όπου λαμβάνει χώρα ο αγώνας και η οποία σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές αλλά και τις σύγχρονες γεωλογικές μελέτες είναι ο χώρος όπου στην αρχαιότητα βρίσκονταν το φημισμένο σύμπλεγμα μεταλλείων χρυσού με αυτό το όνομα.

Ο αγώνας έχει αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού της Παλιάς Καβάλας, 17 περίπου χιλιόμετρα (και 15 λεπτά οδικώς) από την πόλη της Καβάλας. Η διαδρομή είναι στον βορεινό ορεινό όγκο της Παλιάς Καβάλας και παρουσιάζει μια ποικιλία από χωματόδρομο, τεχνικά μονοπάτια και δασικό δρόμο. Η συνολική απόσταση για τους άνδρες ανέρχεται στα 27km ενώ για τις γυναίκες, τους εφήβους και τους εκτός συναγωνισμού ποδηλάτες είναι 16km. Ο βαθμός δυσκολίας του αγώνα χαρακτηρίζεται «μέτριος προς δύσκολος».

Περιγραφή διαδρομής

Ο αγώνας έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού της Παλαιάς Καβάλας και μετά από ένα μικρό ασφάλτινο κομμάτι 200m εντός του οικισμού, στρίβει αριστερά με κατεύθυνση προς βορρά. Ακολουθεί ανηφορικός δρόμος, αρχικά 100mάσφαλτος και στη συνέχεια χωματόδρομος για 3kmμέχρι το πρώτο σημείο ελέγχου. Στρίβει δεξιά και ακολουθεί ένας κατηφορικός δρόμος 1km (χρειάζεται προσοχή γιατί έχει νερόλακκους σε ορισμένα σημεία) που καταλήγει σε τεχνικά κατηφορικά μονοπάτια 1km. Στη συνέχεια στρίβει δεξιά και συναντά πάλι τον χωματόδρομο, κλείνοντας έτσι τον πρώτο μικρό κύκλο του αγώνα.

Από εκεί ξεκινά ανάβαση σε χωματόδρομο μήκους 5km όπου η κλήση του αυξάνεται προοδευτικά έως και την θέση «τρύπες» (υπάρχουν αρχαία ορυχεία της Σκαπτής Ύλης και μοναδική θέα προς το Παγγαίο), εκεί υπάρχει ο δεύτερος σταθμός ελέγχου και σταθμός τροφοδοσίας. Στη συνέχεια συνεχίζει ελαφρώς κατηφορικά και στρίβει δεξιά για να ακολουθήσει ένας κατηφορικός χωματόδρομος για 1.5km, (ο δρόμος αυτός χρειάζεται προσοχή γιατί έχει νερόλακκους σε ορισμένα σημεία) και ακολούθως στρίβει δεξιά και ακολουθεί ένα μονοπάτι ανηφορικό στην αρχή και στη συνέχεια ελαφρώς κατηφορικό για 1,5kmμέσα από μια πανέμορφη και κατάφυτη περιοχή, με ιδιαίτερα τεχνικά κομμάτια. Το μονοπάτι αυτό μας οδηγεί σε ένα δασικό δρόμο 1.5km τον οποίο και ακολουθούμε στα δεξιά και συνεχίζουμε διασχίζοντας ένα κατάφυτο δάσος από Δρυς (συναντούμε 2 πολύ ανηφορικά κομμάτια 150μ το καθένα) για να φτάσουμε στο ύψωμα «Μεσιλίκι», όπου θα υπάρχει και ο τρίτος σταθμός ελέγχου. Μετά από ένα τεχνικό μονοπάτι μέσα στο δάσος αρχίζει η κατάβαση με κατεύθυνση προς το χωριό της Παλιάς Καβάλας, που καταλήγει αριστερά σε ένα ακόμη μικρό μονοπάτι 200mτο οποίο μας οδηγεί σε άσφαλτο. Κατά την διάρκεια της κατάβασης των κατηφορικών μονοπατιών, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω της απότομης κλήσης τους. Στη συνέχεια στρίβουμε δεξιά επί της ασφάλτου και ακολουθούμε μια διαδρομή 700mπου μας οδηγεί μέσα στο χωριό, κλείνοντας έτσι τον δεύτερο κύκλο.

Φτάνουμε στο χωριό (σταθμός ελέγχου και τροφοδοσίας) όπου ξεκινά η τελευταία στροφή, που είναι πανομοιότυπη με αυτή του δεύτερου κύκλου. Αυτός θα είναι ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του αγώνα, όπου μετά την ολοκλήρωση του, τερματίζουμε στο χωριό της Παλιάς Καβάλας.

Τεχνικά Στοιχεία Διαδρομής

 • Η συνολική απόσταση του αγώνα είναι 27km για τους άνδρες και 16km για τις γυναίκες, τους εφήβους και τους εκτός συναγωνισμού ποδηλάτες.
 • 16km είναι η ολοκλήρωση της πρώτης μικρής στροφής και στη συνέχεια μιας μεγάλης.
 • 27kmείναι η ολοκλήρωση μιας μικρής και στην συνέχεια δυο μεγάλων στροφών.
 • Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί με 3 στροφές (1μικρή και 2 μεγάλες) για όλες τις κατηγορίες ανδρών.
 • Η κατηγορία γυναικών, των εφήβων και αυτών που θα δηλώσουν απλά ασκούμενοι  θα κάνουν 2 στροφές (1μικρή και 1 μεγάλη).
 • Η συνολική υψομετρική διαφορά  του αγώνα για τους άνδρες είναι  2116μ.
 • Για την κατηγορία γυναικών, των εφήβων και απλά ασκούμενων είναι 1512μ.
 • Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής κρίνετε ¨μέτριος προς δύσκολο¨

Οργανωτικά Στοιχεία

 • Υδροποσία θα υπάρχει σε δύο σημεία. 1ο σημείο εκκίνησης-τερματισμού και 2ο σημείο στο μέσο της διαδρομής.
 • Θα υπάρχουν 4 σημεία ελέγχου για την ασφάλεια  και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των αθλητών.
 • Υπεύθυνη για διοργάνωση είναι η επιτροπή αγώνα, η οποία απαρτίζεται από τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ.
 • Οι διοργανωτές και η Επιτροπή του Αγώνα δεν ευθύνονται για το θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους και τους κανόνες που υπάρχουν στο αστικό και ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή Αγώνα αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.
 • Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα είναι 10 ευρώ και δίδεται ως οικονομική ενίσχυση προς το σωματείο.
 • Οι αθλητές θα μπορούν να πληρώνουν τη συμμετοχή τους και να παραλαμβάνουν τα νούμερα και τα υλικά των διοργανωτών έως και μισή ώρα πριν την εκκίνηση του αγώνα από την γραμματεία.
 • Πριν τον αγώνα οφείλουν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν ατύχημα με συνέπεια τον τραυματισμό τους ή τραυματισμό συναθλητών τους.
 • Το όριο για τους συμμετέχοντες στο φετινό αγώνα ορίζεται στους 150 (εκατόν πενήντα) αθλητές.
 • Για την κατηγορία εφήβων 14 -17 ετών, είναι απαραίτητη η έγγραφη συναίνεση του γονέα.
 • Η διοργάνωση έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν αποδυτήρια με τουαλέτα, για τους άντρες και τις γυναίκες.
 • Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στον αγώνα, θα παραλαμβάνουν μια τσάντα που θα περιέχει, νερό, ενεργειακό gel, σάντουιτς, φρούτο, έντυπο υλικό και ένα τεχνικό μπλουζάκι με το λογότυπο της διοργάνωσης.

Ημερομηνία
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
Ώρα Εκκίνησης
10.00
Αφετηρία
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τερματισμός
ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απόσταση
27 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ
Χρονικό Όριο Τερματισμού
4 ΩΡΕΣ
Υψομετρική Ανάβαση
1.063m
Υψομετρική Κατάβαση
1.053m
Υψομετρική διαφορά
2.116m

Κόστος συμμετοχής: 10 €

Κατηγορίες συμμετεχόντων

 1. Έφηβοι   14-17 ετών
 2. Άντρες   18-29 ετών
 3. Άντρες   30-39 ετών
 4. Άντρες   40+    ετών
 5. Άντρες   50+    ετών
 6. Γυναίκες  18+  ετών

*Αγωνιζόμενοι από 14-17 ετών συμμετέχουν με υπογραφή γονέα

*Εάν δεν συμπληρώσει 6 άτομα η κάθε κατηγορία, οι αθλητές αυτής της κατηγορίας θα συμμετέχουν στην αμέσως προηγούμενη κατηγορία, πλην της κατηγορίας γυναικών και εφήβων.

Πρόσβαση στην περιοχή του αγώνα

Από Θεσσαλονίκη αλλά και από Ξάνθη προς Καβάλα –  ταξιδεύοντας επί της Εγνατίας οδού, συναντούμε την έξοδο προς Καβάλα-Δράμα και την ακολουθούμε. Στην συνέχεια και άμεσα ακολουθούμε τις πινακίδες προς Δράμα – σε 4χιλιόμετρα φτάνουμε στο χωριό Αμυγδαλεώνας, το οποίο διασχίζουμε. Πλησιάζοντας στο τέρμα του χωριού (κατάστημα Mega Jumbo – δεξιά μας) συναντούμε διασταύρωση όπου υπάρχουν πινακίδες που θα μας κατευθύνουν δεξιά προς τα χωριά Ζυγός κ Παλαιά Καβάλα. Σε 7 περίπου χιλιόμετρα φτάνουμε στο χωριό Παλαιά Καβάλα όπου θα υπάρχουν άνθρωποι της διοργάνωσης που θα σας κατευθύνουν για το παρκάρισμα των οχημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες, για την περιοχή, για τη διαμονή, το ίχνος της διαδρομής, το υψομετρικό της διάγραμμα και τη φόρμα εγγραφής θα  βρείτε εντός της επίσημης ιστοσελίδας του φεστιβάλ.

http://www.cyclotron.gr/?p=487


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • Digg
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

 • Δεν βρέθηκαν σχετικά άρθρα

Τα σχόλια σας

comments

Leave a Comment


9 − = 3

Email
Print
WP Socializer Aakash Web