Ο τελικός του Enduro Mediterraneo 2014 πλησιάζει

Μετά από 2 καταπληκτικούς αγώνες το Enduro Mediterraneo ταξιδεύει στον τελευταίο του σταθμό για το 2014. Μετά την ακριτική Ξάνθη και τον αγώνα στη Δίρφη, πλησιάζει η ώρα του μεγάλου τελικού. Το βουνό των Κενταύρων θα φιλοξενήσει στις 18 & 19 Οκτώβρη τους αθλητές που θα αναμετρηθούν στα μονοπάτια του Πηλίου. Με τον Νωντα Λαμπρακόπουλο (Velocity Bikes) στην κορυφή της βαθμολογίας, τον Κερκυραίο Βαγγέλη Καββάδα (Bike & Roll) να ακολουθεί, τον Gary Forrest (WTB UK Enduro Team) στην 3η θέση. Τους Βελόκα Αποστόλη και Kolev Ivan απο τη Βουλγαρία να συμπληρώνουν την πεντάδα και αρκετούς ακόμα να ακολουθούν στις πιο πίσω θέσεις με φιλόδοξα σχεδία, πολλές ικανότητες και μια ανάσα απόσταση από το βάθρο.

Αναλυτική περιγραφή του αγώνα στο Πήλιο απο τον τοπικό διοργανωτή Αλέξανδρο Πετρούτσο.

Απο την κάτω Γατζέα ξεκινάμε με αυτοκίνητα της διοργάνωσης και κατευθυνόμαστε προς τις Μηλιές. Περνάμε το χωριό και φτάνουμε στη θέση “Χορεύτρα” όπου αποβιβαζόμαστε και ξεκινάμε την ανάβαση απο τα 493 μ. υψόμετρο μέχρι τα 1241 μ. όπου ξεκινάει η πρώτη ειδική. Ο δρόμος μέχρι εκεί δεν είναι καθόλου εύκολος. Μπορεί τα χιλιόμετρα να φαίνονται λίγα αλλά η απότομη και παρατεταμένη κλίση θα ζορίσει αρκετά τους ποδηλάτες. Ωστόσο η θέα προς το Παγασητικό, η εναλλαγή δασικού χωματόδρομου με μονοπάτια και η βλάστηση του Πηλίου συμβάλουν ώστε ακόμα και η συνδετική διαδρομή να έχει ενδιαφέρον και να είναι ευχάριστη.

Τα συνδετικά τμήματα που οδηγούν στις ειδικές θα είναι σηματοδοτημένα με ασπροκόκκινη ταινία και βέλη κατεύθυνσης όπου υπάρχουν διασταυρώσεις. Η σήμανση με ταινία θα είναι πυκνή ωστόσο θέλει προσοχή γιατί υπάρχουν εναλλαγές χωματόδρομου με μονοπάτι. Αναλυτικά: Από τη “Χορεύτρα” κατηφορίζουμε την άσφαλτο προς τις Μηλιές για 1,5 χλμ. Αυτό το τμήμα είναι καλό για λίγο ζέσταμα πριν τις ανηφόρες. Εκεί κάνουμε δεξιά στον τσιμεντόδρομο και τον ακολουθούμε. Λίγα μέτρα μετά γίνεται ήπιος χωματόδρομος. Επόμενο σημείο που θέλει προσοχή είναι η διασταύρωση που συναντάμε 1100μ μετά. Στη διχάλα ακολουθούμε τον δεξιό που ανηφορίζει. 1000 μ. πιο πάνω υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι το 6,5 όπου κατευθυνόμαστε δεξιά ανηφορίζοντας στο καστανόδασος. Εκεί ξεκινάει και το πιο σκληρό κομμάτι ανάβασης. Είναι μόνο 2 χλμ. Αλλά είναι αρκετά για να μας κουράσουν. Χαλαρά, με υπομονή και ρυθμό βγαίνουν, αλλά ακόμα και να κουραστούμε αξίζει μια μικρή στάση, η θέα είναι απίστευτη, η Εύβοια, η Σκιάθος όλη η έκταση του Παγασητικού κόλπου απλώνονται μπροστά.

Αμέσως μετά ξεκινάει συνδετικό μονοπάτι μέχρι τη θέση “Κουρβέντελη”, πάνω από τη Βυζίτσα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται 2,5 χλμ παρακάτω όπου αφήνουμε το χωματόδρομο και μπαίνουμε πάλι σε μονοπάτι στα δεξιά. Η αρχή του είναι σε κατηφορικό σημείο. Στο σημείο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση. Το μονοπάτι αυτό μετά από 1,5 χλμ μας οδηγεί στο καταφύγιο ανάγκης του Αγίου Γεωργίου. Στο σημείο αυτό θα υπάρχει σταθμός τροφοδοσίας και ελέγχου διαδρομής αφού ειδική με απλή διαδρομή συναντούνται. Αυτό επαναλαμβάνεται και 300μ. παραπάνω. Θα υπάρχουν εθελοντές που θα ελέγχουν τα περάσματα αλλά είναι απαραίτητη και η δική μας προσοχή. Στα 1256 μ. υψόμετρο και 13,5 χλμ.

Μετά την αφετηρία της διαδρομής αρχίζει η πρώτη ειδική. Το όνομα της είναι αντιπροσωπευτικό… “Goodbye”. Έχει μήκος 1800μ και έχουν σοβαρό προβάδισμα οι αθλητές που προέρχονται από το Downhill. Έντονες κλίσεις, μαλακό χώμα και 2 ξύλινα άλματα είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν τεχνικά. Όλη η διαδρομή είναι σε πυκνό δάσος οξιάς, τεχνικά απίστευτη χωρίς να έχει σημεία που να τρομοκρατούν ενώ αισθητικά είναι παραπάνω από κάθε προσδοκία. Οι πανύψηλες οξιές και η χάραξη της διαδρομής εντυπωσιάζουν. Γρήγορη, με καλή ροή και σε σημείο του δάσους που είναι… goodbye.. Το τέλος της είναι στη θέση “μαντρί Ζάγγα”. Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας αριστερά το χωματόδρομο μέχρι το 17,2 όπου στρίβουμε δεξιά σε ήπια ανηφόρα για 900μ. Εκεί ξεκινάει η 2 ειδική (Rolling Stoned). Η κλίση της δεν είναι έντονη, έχουν προβάδισμα οι δυνατοί στο πετάλι, όμως πρέπει να είναι και άριστοι τεχνικά. Το 1ο τμήμα της είναι λούκι με πολύ βράχο, συνεχίζει με ένα μικρό sprint σε χωματόδρομο και στρίβει αριστερά για να συνεχίσει πάλι σε μονοπάτι, καθαρό, γρήγορο που απαιτεί δύναμη αλλά και αντοχή. Το μήκος του μονοπατιού είναι 1900μ και τελειώνει στην ένωση του με χωματόδρομο στη θέση “Ράχη”. Συνεχίζουμε το χωματόδρομο και στα 100μ, στο σημείο που συναντάμε τσιμεντόδρομο κάνουμε δεξιά ακολουθώντας τον μέχρι να μας οδηγήσει σε καλντερίμι στο πάνω μέρος του χωριού. Ακολουθούμε το καλντερίμι και μετά ρεματιά και πάλι καλντερίμι μέχρι την πλατεία του αγίου Γεωργίου. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της πλατεία κάνουμε αριστερά και ακολουθούμε την άσφαλτο για 1χλμ μέχρι να συναντήσουμε την αρχή της 3ης ειδικής.

Η 3η ειδική (Hit The Hunter) έχει το μεγαλύτερο μήκος και φτάνει τα 2200μ. Έχει πολλές εναλλαγές και είναι η πιο απαιτητική. Απο τα 600μ. υψόμετρο μας κατεβάζει στα 396μ. Το πρώτο τμήμα είναι καλντερίμι μετά ένα λούκι με έντονη βλάστηση και μετά οι ελαιώνες. Θέλει αρκετό πετάλι ενώ οι ποδηλάτες θα χρειαστεί να ξεκαβαλήσουν σίγουρα σε ένα σημείο για μια μικρή απόσταση (περίπου 5μ) και οι ίσως αρκετοί σε ένα ακόμα πριν τα “καρτέρια”. Έχει σημεία με έντονες κλίσεις και άλλα με πετάλι, rock gardens. “Σφιχτά” και τεχνικά εναλλάσσονται με ανοιχτό και γρήγορα κρατώντας την ένταση και τους παλμούς ψηλά. Η 3η ειδική είναι αυτή του πιο ολοκληρωμένου αθλητή, οι απαιτήσεις που έχει χρειάζονται τα αντανακλαστικά σε εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση. Στο 24,5 και στα 420 μ. υψόμετρο τελειώνουν οι ειδικές και έχουμε 7,6 χλμ όπου το περισσότερο είναι μονοπάτι για να κατέβουμε με τους φίλους μας χαλαρά, απολαμβάνοντας το τοπίο, τα μονοπάτια σε πιο αργό ρυθμό μέχρι την παραλία όπου με τις απονομές θα πέσει η αυλαία του Enduro Mediterraneo για το 2014.

“Η επόμενη μέρα θέλω να με βρει ήρεμο, να “χωνεύω” όλο αυτό που έζησα, να κλείνω εκκρεμότητες, να μαζεύω τη σήμανση από τη διαδρομή και να σχεδιάζω ένα μικρό ταξίδι. Μέχρι τότε ανυπομονώ χωρίς να αγχώνομαι, τακτοποιώ τα διαδικαστικά και προσπαθώ να φροντίσω έτσι ώστε όλοι να γυρίσουμε τα σπίτια μας, χαρούμενοι, γεμάτοι εικόνες έχοντας ζήσει μια ωραία εμπειρία. Αυτά για τη διαδρομή εν ολίγης, σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βίντεο που θα μας κατατοπίσει καλύτερα. Θα τα πούμε στη εκκίνηση… Ride hard and love it..”
Με εκτίμηση Πετρούτσος Αλέξανδρος

Πρόγραμμα Διημέρου 18-19 Οκτωβρίου 2014

 Σάββατο 18 Οκτωβρίου

   9:00-11:00 : Εγγραφές στο Seaside Bar Rivera (Κάτω Γατζέα)
11:30-16:00 : Επίσημη αναγνωριστική προπόνηση της διαδρομής, εκκίνηση απο Seaside Bar Rivera
16:30-19:00 : Κατατακτήρια διαδρομή (εκκίνηση από Rivera, 1,5 χλμ. Πετάλι προς άνω Γατζέα.  Όσοι αθλητές δε θα συμμετάσχουν στην κατατακτήρια θα ξεκινήσουν τον αγώνα της Κυριακής τελευταίοι).
19:30-20:30 : Εγγραφές στο Seaside Bar Rivera
20:30 : Party με τους Caracatu/ανακοίνωση αποτελεσμάτων/Ενημέρωση για τη διαδρομή/Bike Expo

Κυριακή 29 Ιουνίου

8:00 – 17:00

7:30 – 8:30

8:30

10:30 – 16:00

Bike Expo στον χώρο εκκίνησης και dj set.

Εγγραφές στον χώρο εκκίνησης.

Ενημέρωση αθλητών.

Τελικός του Enduro Mediterraneo 2014

14:30-16:00 (ανάλογα με τις συμμετοχές)

Απονομές Επάθλων και κλήρωση δώρων

Υποχρεωτικός Εξοπλισμός

ΟΛΟΙ οι διαγωνιζόμενοι αθλητές και ποδηλάτες έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα απαραίτητα προστατευτικά που είναι: Κράνος – Γάντια – Επιγονατίδες. Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να φοράνε κράνος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων συνδετικών διαδρομών. Για τις ειδικές διαδρομές προτείνεται η χρήση κράνους full face. Η μη χρήση προστατευτικών μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό από τη διοργάνωση, καθώς επίσης και στην αφαίρεση του δικαιώματος για συμμετοχή στον αγώνα Enduro Mediterraneo. Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα έχουν και όσοι δεν συμμετάσχουν στον προκριματικό με την μονη διαφορά πως θα ξεκινήσουν τελευταίοι.

Τοπικοί κανονισμοί-περιορισμοί

Οι Ειδικές Διαδρομές θα είναι πλήρως σηματοδοτημένες απο τις 9:00 π.μ. το Σάββατο 18 Οκτωβρίου και διαθέσιμες για ελεύθερες προπονήσεις και δοκιμαστικές. Οι Ειδικές Διαδρομές θα είναι τρείς στον αριθμό.

Παρακάτω θα δείτε το μήκος τους με συνολικά χμ κατάβασης 5,9 km.

Ολόκληρη η διαδρομή του αγώνα είναι ένας κύκλος 32,1 km ενω το total elevation gain/loss είναι 1268μ.

PS1 : Goodbye 1,8km

PS2 : Rolling Stoned 1,9km

PS3 : Hit The Hunter 2,2km


O χάρτης του αγώνα (συννημένος)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Juniors – 15 με 18 Με βάση την ηλικία αναβάτη στις 31 Δεκεμβρίου του έτους ανταγωνισμού. (Απαραίτητη η παρουσία και υπογραφή  κηδεμόνα σε ειδική υπεύθυνη δήλωση)Άνδρες – Όλοι οι χρόνοι των Ανδρών θα τοποθετηθούν στη ίδια λίστα.

Γυναίκες – Όλοι οι χρόνοι των Γυναικών θα τοποθετηθούν στη ίδια λίστα.

Hardtails – Όλοι οι αθλητές με hardtail (ποδήλατο χωρίς πίσω ανάρτηση) θα τοποθετηθούν στη ίδια λίστα

*το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί αν το απαιτούν λόγοι ασφαλείας, καιρικές συνθήκες ή οτιδήποτε άλλο κρίνει η διοργάνωση.

Με εκτίμηση Πετρούτσος Αλέξανδρος–
Απολαύστε το promo video της φετινής σειράς αγώνων του Enduro Mediterraneo.
http://vimeo.com/90007939
Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα θα βρείτε ΕΔΩ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν:

Τα σχόλια σας

comments

Leave a Comment


5 − 3 =

Email
Print
WP Socializer Aakash Web